Zrównoważone rolnictwo można definiować jako ściśle określone dla danego miejsca praktyki hodowlane i rolnicze zaprojektowane w celu zaspokojenia obecnych i przyszłych potrzeb w zakresie żywności, włókien, energii i usług ekosystemowych, w tym między innymi ochrony gleby, czystej wody i różnorodności biologicznej. Zrównoważone rolnictwo kładzie nacisk na systemy produkcji i żywności, które są opłacalne, przyjazne dla środowiska, energooszczędne i poprawiają jakość życia zarówno rolników, jak i społeczeństwa.
Zrównoważone rolnictwo:
• Utrzymuje opłacalność ekonomiczną działalności rolniczej.
• Zaspokaja ludzkie potrzeby w zakresie żywności, błonnika i energii.
• Utrzymuje lub wzmacnia bazę zasobów, od której zależy, poprzez nacisk na ochronę gleby, recykling składników odżywczych, biologiczną walkę ze szkodnikami i bioróżnorodność.
• Wykorzystuje wiedzę i umiejętności rolników.
• Jest trwałe i odporne na zakłócenia, epidemie szkodników i zmienność rynkową.
• Najbardziej efektywnie wykorzystuje nieodnawialne zasoby w gospodarstwie.
• W stosownych przypadkach integruje naturalne cykle biologiczne i narzędzia do zwalczania szkodników z praktykami produkcyjnymi.
